Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis4.5
  • Om te zien
  • Om te leren
  • Om te beleven
  • Natuur
  • Eten

“Ik woon nu al acht jaar in Nijmegen, maar ben vandaag pas voor het eerst in Museumpark Orientalis geweest…”, schreef Elcke op Facebook. En ik heb zomaar het vermoeden dat dit voor meer Nijmegenaren geldt, terwijl een bezoekje aan Orientalis echt de moeite waard is.

Vandaar dat wij vorige week de fiets pakten en de berg op ploeterden naar de Heilig Landstichting, een dorpje dat aan Nijmegen grenst. Orientalis werd geopend in 1911 en is daarmee het oudste openluchtmuseum van Nederland. Toen ik nog op de middelbare school zat ben ik er eens geweest, maar daarna was de toekomst van Orientalis lange tijd onzeker. Daardoor was het park tussen 2009 en 2012 alleen in de zomerweekenden geopend. Gelukkig kon het park in 2012 een volwaardige doorstart maken! Maar hoe kwamen ze nou ooit op het idee om zo’n reli-museum op te richten? Op de website van Museumpark Orientalis lees je:

“Het idee van de oprichters was om de bezoekers de mogelijkheid te bieden om langs de locaties uit het leven van Jezus te wandelen, zonder daarvoor naar het Midden-Oosten te hoeven reizen.”

En dat is aardig gelukt. Het park is namelijk opgedeeld in een aantal thema’s, waarin het jodendom, de islam, het christendom en de Romeinse oudheid centraal staan. De thema-dorpjes liggen verstopt in een prachtig park, vol groene bomen, heuvels en zelfs resten van een Romeins aquaduct (dat ze nog niet hadden ontdekt ten tijde van de bouw van Orientalis, wat een bizar toeval). Orientalis is dus niet alleen cultureel verantwoord, maar biedt je ook nog eens mooie natuur – eigenlijk precies wat de naam ‘museumpark’ al zegt!

Je kan wel merken dat het park al op leeftijd is en dat het niet het (onderhouds)budget heeft van bijvoorbeeld de Efteling. Maar het bijzondere van dit park, zeker in het zomerseizoen, is dat er talloze vrijwilligers in kledij rondlopen waardoor je écht het gevoel hebt in een andere eeuw te zijn beland. Bekijk de foto’s in de header van dit blog maar eens!

Wij hadden zelfs het geluk dat er een grote groep Spanjaarden aanwezig was, die twee keer per dag een show opvoeren in traditionele Romeinse kleding en wapenuitrusting. Al begon de show waar wij bij waren een stuk later dan gepland (zal wel liggen aan de Spaanse ‘wij haasten ons nooit’-mentaliteit haha), toch was ‘t echt bijzonder gaaf om te zien! En uiteraard een goede gelegenheid om mijn camera weer eens voor de dag te halen:

Orientalis4  Orientalis

Elcke en ik eindigden onze reis in de Romeinse straat, waar we in de herberg een heerlijk broodje verorberden. Dankzij de vele Romeinen/Spanjaarden die hun pauze daar doorbrachten, leek het net alsof we met een tijdmachine een paar duizend jaar terug waren gereisd. In combinatie met het zonnetje was dat toch wel het perfecte einde van een leuk en leerzaam dagje weg! Tegen iedereen (ook niet-Nijmegenaren) die in ‘t weekend niets te doen heeft, zou ik dan ook zeggen: ga eens naar Museumpark Orientalis. Het zal je verbazen hoe leuk het is!

Deel dit

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Optionally add an image (JPEG only)