Cirkel panorama

Cirkel panorama

Laatst ontdekte ik een supertoffe techniek in de fotografie: het cirkel panorama. Door deze simpele stappen te doorlopen maak je van iedere panoramafoto in handomdraai een miniplaneet!

Wat is een cirkel panorama?

Een cirkel panorama is een panoramafoto die zodanig gevormd is dat de horizon een cirkel is. Daardoor ontstaat een soort miniplaneet, enkel bestaande uit het landschap dat op de foto is gezet. Bovenaan dit blog zie je een voorbeeld van een circkel panorama dat ik van Nijmegen heb gemaakt.

Hoe maak je een cirkel panorama?

Ik zal stap voor stap uitleggen hoe ik mijn eigen cirkel panorama heb gemaakt. Het is heel simpel, zolang je de stappen maar netjes opvolgt ;-)

1. Maak een aantal panoramafoto’s

Dat is namelijk het begin. Zorg ervoor dat de foto’s iedere keer een stuk overlopen, zodat de fotobewerkingssoftware (ik gebruik Photoshop CS6) de foto’s makkelijk met elkaar kan versmelten. Aan het cirkel panorama van Nijmegen liggen zeven foto’s ten grondslag:
Panorama foto's_klein
Wat het beste werkt is dat de onderste kwart van de foto geen bijzondere details bevat. Een goede basis voor een cirkel panorama bestaat uit gras, zand of stenen. De bovenste 25% van de foto bestaat idealiter uit (blauwe) lucht. Een derde tip is dat de horizon helemaal recht moet lopen, zodat je de uiteindes makkelijk tegen elkaar aan kan ‘plakken’.

Het beste kan je een 360° panorama maken, maar het hoeft niet per se. Zoals je ziet heb ik ook slechts driekwart van Plein ’44 op de foto gezet. Je moet er dan wel voor zorgen dat er een nette overgang gemaakt kan worden tussen de laatste en de eerste foto.

2. Plak de foto’s aan elkaar

Ik gebruik Photoshop CS6. Als je dit programma ook hebt (of wellicht een oudere versie van Photoshop), dan kies je voor de functie File > Automate > Photomerge. In het kleine venster dat nu opent kies je voor Auto en selecteer je de foto’s die je wil samenvoegen. Nu gaat Photoshop rekenen en afhankelijk van de snelheid van je computer kan dat best een paar minuten duren.
Panorama foto's samengevoegd

3. Maak een nette uitsnede

Nu alle foto’s samengevoegd zijn, zie je dat Photoshop er niet een nette, rechte foto van heeft gemaakt. Het geheel heeft nogal rommelige randen, dus het is tijd om een nette uitsnede te maken.

Panorama foto's uitsnede

4. Gebruik een filter om het panorama cirkelvormig te maken

Om een cirkel panorama te maken, moet je je huidige panoramafoto eerst 180° draaien zodat -ie op z’n kop komt te staan. Doe dat bij Image > Image Rotation > Flip Canvas Vertical. Nu is het tijd voor het echte werk! Er is een filter dat van je panoramafoto heel gemakkelijk een cirkel panorama kan maken. Ga naar Filter > Distort > Polar Coordinates en kies voor de optie Rectangular to polar.
Panorama foto's verhouding

Is de Polar Coordinates functie niet beschikbaar? Geen nood, dat had ik ook! De oplossing is simpel: voeg de verschillende layers samen. Het filter moet namelijk op alle lagen toegepast worden.

Zoals je ziet heb je nu een ovaalvormig panorama. Niet helemaal waar je naar op zoek bent! Pas daarom de afmetingen aan door de hoogte dezelfde waarde te geven als de breedte, of andersom. Ik moest mijn cirkel panorama bovendien nog een paar keer draaien voordat -ie goed stond (en niet in spiegelbeeld).

5. Zet de puntjes op de i

Als je nog wat oneffenheden ziet, is dit het perfecte moment om je Photoshopskills in te zetten. Ik vond bijvoorbeeld de lantaarnpaal die uitsteekt boven de gele flat een doorn in het oog en de straatstenen liepen net niet helemaal lekker in elkaar over. Ook was de lucht niet op alle plekken even blauw, omdat aan één kant de zon fel scheen. En ik hou van felle kleuren, dus die lucht moest natuurlijk knalblauw!
Panorama foto's niet geretoucheerd Circular panorama

 

Meer info?

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tutorial! Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je het fijn vindt om in een video te zien hoe je een cirkel panorama maakt. Nu ben ik zelf niet echt videogeniek, maar gelukkig zijn er op YouTube veel voorbeelden te vinden van fotografen die je precies uitleggen wat je moet doen. Matt Granger is er daar één van:

Deel dit

6 reacties

  1. Michelle
   Post author
   Michelle

   Dat heb ik nog niet geprobeerd.. Ik denk wel dat het lastig is, want je hebt dan niet een effen bovenkant zoals de lucht. Ik zal het binnenkort eens proberen, ben zelf ook wel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Optionally add an image (JPEG only)