Het spel 2048

Het spel 2048

Ik heb een nieuwe verslaving: het spel 2048. Door met blokjes te slepen moet je uiteindelijk bij het getal 2048 uitkomen. Inmiddels droom ik regelmatig over de cijferreeks 2-4-8-16-32-64-128-256-512-1024-2048, net zoals ik vroeger in Tetris-blokjes kon dromen als ik de hele dag met mijn Gameboy had gespeeld. Ernstige zaak…

Hoe werkt 2048?

2048 is eigenlijk een heel simpel spelletje. Je ziet een veld voor je van zestien vakjes, waarin getallen staan. Door blokjes die hetzelfde getal hebben naar elkaar toe te slepen, worden ze bij elkaar opgeteld. Sleep je een 2 naar een andere 2, dan krijg je dus een 4. Zodra je een 4-blokje op een andere 4-blokje sleept, krijg je een 8. Enzovoorts!

Op de lege plekken die door het samenvoegen ontstaan, zal een 2 of een 4 verschijnen. Het veld raakt dus steeds voller, dus wordt het ook steeds lastiger om het ultieme doel te bereiken: uitkomen bij het mythische getal 2048. Of nog hoger, als je écht geniaal bent. Écht geniale spelers komen vele malen verder dan 2048, zoals je ziet in onderstaand filmpje:

Op het moment dat alle vakjes gevuld zijn en je niets meer naar elkaar toe kan slepen, ben je game over. En ik kan je verzekeren: dat is mooi balen. Zeker als je al een kwartier lang als een bezetene blokjes aan het verschuiven bent.

De 2048 spelregels op ‘n rijtje:

 1. Je speelt op een veld van 4×4 vlakjes.
 2. Schuif je twee blokjes met dezelfde getallen op elkaar (bijvoorbeeld twee 8’en), dan verdubbelt het getal (8+8=16).
 3. Iedere keer als je een blokje verschuift, verschuiven alle blokjes mee naar links, rechts, boven of beneden.
 4. Na een verschuiving verschijnt er in het lege vlakje een 2 of een 4.
 5. Is het hele veld vol en kan je geen blokjes meer verschuiven? Dan ben je game over.

Tips & trics

Ingewikkeld klinkt het niet, een paar getalletjes verschuiven tot je de 2048 bereikt. Niets is minder waar… Je hebt nog behoorlijk wat inzicht (en geluk) nodig om het spel zo te structureren dat je niet binnen een paar moves game over bent. Check deze tips & trucs!

Tip 1: Bouw naar links en rechts

Zodra je begint met het spel, probeer de blokjes dan eerst alleen naar links en rechts te schuiven. Lukt je links-rechts-strategie niet meer? Schuif dan naar boven. Op die manier liggen je zijkanten vol met bruikbare getallen en kan je makkelijk voldoen aan tip 2:

Tip 2: Maak grotere getallen naar boven

Schuif grotere getallen naar boven, zodat je aan de bovenkant een mooie rij hebt liggen met grotere getallen. Ik werk zelf altijd naar rechtsboven. Dat betekent dat het grootste getal rechtsbovenin ligt. Links daarvan ligt het één na grootste getal, daar weer links van een iets kleiner getal etc. Vooruitdenken is de sleutel! Zodra je dan een goed getal hebt, kun je ‘m in een keer doorschuiven naar het grootste getal. Ruimt lekker op!

Bovenstaande tips gevolgd? Schuif dan NOOIT naar beneden.

Heb je een mooi gestructureerd veld, waarin het grootste getal rechtsbovenin ligt? Schuif dan NOOIT naar beneden! Zal je namelijk net zien dat er op een ongunstige plek ‘n 2 verschijnt. Die krijg je dus nooit meer weggepoetst als -ie omgeven is door grote getallen…

Mijn advies: 2048 spelen of niet?

Inmiddels heb ik dit spelletje enkele tientallen keren gespeeld. Het is me één keer (één keer maar!) gelukt om 2048 te halen. Mijn cijfervaardigheden zijn niet van een extreem hoog niveau, dus je kan je de vreugde vast voorstellen toen ik eindelijk de 1024 over de andere 1024 schoof… Zó voelt winnen! Maar weegt dit op tegen alle frustratie die je doormaakt als je weer game over bent? En niet te vergeten: weegt het op tegen alle nutteloze uren die zonder dat je het merkt aan je voorbij gaan? Ik zou zeggen: test het zelf! Je kan 2048 downloaden in de App Store en de Play Store, of speel ‘t op de website van de maker van het spel. Tot je erbij neervalt.

Deel dit

13 reacties

  1. Michelle
   Post author
   Michelle

   Evelien: 2048 is haalbaar ja, maar in mijn geval wel met veel bloed, zweet en tranen ;-) Op YouTube staan trouwens talloze filmpjes van spelers die ergens in de tienduizenden zitten!

 1. Loes

  Het is inderdaad vrij verslavend. Ik ben een paar keer bij 8192 gekomen. Dan is het echt frustrerend als je net een 4 krijgt als je een 2 nodig hebt, of andersom :p

 2. Lisa

  Bedankt voor de tips! Kwam meteen verder dan tot nu toe gelukt was in level 15. Nog niet uitgespeeld, dus ik speel nog even door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Optionally add an image (JPEG only)