Moulleux au chocolat

Moulleux au chocolat

Vandaag deel ik mijn recept voor misschien wel mijn allergrootste guilty pleasure: moulleux au chocolat. Deze fancy klinkende chocolade lava cakejes zijn in mijn ogen de hemel op aarde – en ook nog eens supersimpel om te maken. Dit wordt je nieuwe favoriete toetje, dat garandeer ik je!

Moulleux au chocolat: comfort food ten top

Nu de donkere maanden er weer aan komen doe ik ‘s avonds niets liever dan met een huiselijk fleecedekentje op de bank kruipen. Marathon van Rudolph’s Bakery op de achtergrond en ik ben een gelukkig mens! Ik word overigens nóg gelukkiger als ik bovenstaande activiteiten mag combineren met het eten van chocolade (met mate, natuurlijk). Welke vorm die chocolade heeft, maakt me over het algemeen weinig uit. Je kan mij blij maken met goedkope AH Basic-chocolade, met Tony Chocolonely (zeezout & caramel natuurlijk), Milka Oreo, Bon Bon Bloc, chocoladepepernoten, Snickers, M&M’s… De lijst is welhaast oneindig.

Maar mijn aller- aller- allergrootste guilty pleasure op het gebied van chocolade is moulleux au chocolat. Dit recept is al twee jaar favoriet in huize Tiemessen-Stapel. Waarschijnlijk spreken we de naam van dit toetje ook al twee jaar verkeerd uit, want onlangs wees iemand me erop dat je twee ll’en in het Frans toch echt een ‘j’ vormen. Dat kan ons gelukkig niets schelen, want onze ‘moeleu’ is een graag geziene gast aan tafel!

Heb jij op een regenachtige avond ook zin in een toetje waardoor je endorfine-niveau de pan uit rijst? Wil je je vrienden en familie imponeren met een luxe uitziend dessert, zonder uren in de keuken te staan? Voilá: kies voor moulleux au chocolat!

Ingrediënten (voor 4 porties)

 • 150 gram boter
 • 110 gram witte suiker
 • 100 gram pure chocolade (maar kies geen té pure chocolade, dat maakt de smaak een beetje wrang)
 • 50 gram bloem
 • 2 hele eieren
 • 2 eidooiers
 • een snufje zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Smelt de boter en de chocolade. Wij doen dat altijd lekker snel in de magnetron, maar au bain-marie kan natuurlijk ook.
 3. Heb je een mooi glad boter-chocolademengsel? Roer er dan nog een snufje zout doorheen.
 4. Klop de eieren, suiker en bloem tot een gladde massa.
 5. Voeg de twee mengsels samen en klop nog even door totdat je een consistent beslag hebt.
 6. Verdeel het mengsel over vier kleine crème brulée-schaaltjes.
 7. Zet de cakejes tien minuten in de oven. De cakejes zijn klaar als ze een mooie krak hebben. Aan de binnenkant zijn de moulleux au chocolat dan nog vloeibaar. Laat ze nooit te lang in de oven staan, want door de hitte garen de cakejes nog na waardoor het vloeibare gedeelte nog iets zal stollen zodra ze uit de oven zijn. En dat vloeibare gedeelte is juist het lekkerst ;-)

Ik laat de chocolade lava cakejes vaak gewoon in hun schaaltje zitten, maar je kan ze er natuurlijk ook uit halen zodat je ze mooi op een bord kan leggen. Poedersuiker eroverheen, een toefje slagroom en een beetje frambozencoulis on the side… Genieten maar!

Nu jij!

Met dank aan Anne & Irene, die dit recept ooit in mijn oor hebben gefluisterd! En met dank aan Elcke natuurlijk, die meesterlijk met mij samenwerkt tijdens de bereiding van ‘onze’ moulleux & meestal ook mijn partner in crime is bij het opsmikkelen ervan :-)

Heb je zelf een eigen recept voor moulleux au chocolat, of ben je me ontzettend dankbaar dat je een nieuw favoriet toetje hebt gevonden? Laat het me weten in de reacties!

Deel dit

9 reacties

 1. Charlotte

  Ik kwam dit recept tegen van het weekend, het direct geprobeerd. Wat een makkelijk recept en ook heeeeeeerlijk! Dag naderhand (vandaag dus) nog n cakeje genomen en de vulling was nogsteeds zacht haha. Maargoed… Deze ga ik vaker maken! Jum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Optionally add an image (JPEG only)