Fans van de Nijmeegse Vierdaagse

Fans van de Nijmeegse Vierdaagse

Naast de wandelaars zelf zijn er talloze dronken studenten, lieve koffiezettende moekes en kinderen met plakkerige snoepjes die de Nijmeegse Vierdaagse tot een feest maken. Maar de échte Vierdaagse-fans, zoals Wilma de kat, de Goedemorgenman en boomzager Jan van Vulpen, zijn voor mij de bakens langs de route!

Wilma de kat

ik ben bloedserieus: ieder jaar zit baasje Sjaak Vinckx met kat Wilma langs de route. Ondanks zijn vrouwelijke naam is Wilma toch echt een mannetje (“De vorige kat heette ook Wilma”). Hij blijft altijd netjes liggen en laat zich graag aaien door de honderden wandelaars die helemaal opleven als ze ‘m zien. Al was -ie er dit jaar twee dagen niet bij, ik denk in verband met de warmte. Voor mij blijft het bij een zwaai op afstand – lange leve mijn kattenallergie…
Wilma kat Vierdaagse

De Goedemorgenman

Goedemorgen! Gooooeedemorgen! Good morning! De stem van John van Vugt a.k.a. de Goedemorgenman valt niet te missen. Sinds het item vorig jaar in het Vierdaagse Journaal is de Goedemorgenman uitgegroeid tot een heuse celebrity. Vrouwen komen op hem af om hem te kussen en met hem op de foto te gaan, mannen schudden stoer zijn hand. Maar door zijn lokale bekendheid klinken er inmiddels beduidend minder ‘goedemorgens’ door zijn megafoon… Ik hoop dat John’s sterrenstatus hem niet naar zijn hoofd stijgt en hij volgend jaar gewoon weer doet wat hij het beste kan: ons een hele goede morgen wensen.

Boomzager Jan van Vulpen

De felgele bordjes langs de route liegen er niet om: boomzager Jan van Vulpen weet hoe PR werkt! Inmiddels heeft Jan van Vulpen een hele schare fans om zich heen verzameld, die bordjes, stickers en andere gadgets uitdelen. Zelf staat hij altijd robuust langs de kant, geleund tegen zijn -ook al zo mooi bestickerde- auto. Dat hij inmiddels een eigen lied heeft (zie mijn Vierdaagse-playlist), draagt alleen maar bij aan zijn populariteit. Maar toch zit me nog altijd één vraag dwars: hoe spreek je zijn naam nou uit?
Jan van Vulpen boomzager

Evangeliseren langs de kant

Ds. B. van Leeuwen is predikant van de hervormde gemeente Valburg-Homoet. Ieder jaar verkondigt hij tijdens Roze Woensdag (!) het woord van God langs de Vierdaagse-route. Hoewel ik niet gelovig ben en weinig op heb met de kerk, heb ik wel respect voor deze man – hij begrijpt in ieder geval goed dat hij de kans om 43.000 mensen toe te spreken, niet moet laten liggen.

De Bordjesman

Tot mijn grote schrik liep de route van dit jaar niet over de Heyendaalseweg en de Scheidingsweg, maar sloegen we al rechtsaf op de Houtlaan. Dat betekende dat we niet langs het Bordjesmannetje kwamen! Vorige jaren zorgde hij echt voor de vrolijke noot op de vroege ochtend. Zat -ie achter zijn slaapkamerraam, een bordje met “Succes” omhooghoudend, dat hij daarna snel verwisselde met “Gek”. Je had erbij moeten zijn ;-)
Bordjesman

Natuurlijk vergeet ik nog talloze andere trouwe supporters – mocht je nog een mooie aanvulling hebben op deze lijst, dan hoor ik het graag!

Deel dit

6 reacties

 1. sjaak

  hallo ben sjaak baasje van wilma
  heb je blog gelezen. wil je even laten weten dat wilma de vierdaagse poes 21 nov helaas is overleden aan een tia . hij was 17 jaar oud.

  inmiddels ben ik bezig nigel (ook een witte pers die we zelf hebben) vierdaagse proof te maken . ik weet niet hoe hij reageert op drukte, muziek en lawaai, en ook of hij wil blijven zitten op het tafeltje. als het allemaal lukt zie je mij weer op de vaste plaatsen op de route . alleen de dinsdag de route door de betuwe weet ik niet waar ik ongeveer moet gaan staan in verband met de nieuwe route van de verlengde waalbrug .

  groetjes sjaak

  even een reactie op de naam van jan van vulpen , spreekt het uit als jan van vulpun .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Optionally add an image (JPEG only)